Deset tipů jak skoncovat s podzimní depresí

Máte špatnou náladu? Jste unavení? Cítíte se nevýkonní? Špatně se soustředíte? Nechce se Vám nic dělat? Nemáte chuť vůbec vycházet z domova natož jít do práce? Jste podráždění? Jste v napětí? Tak to asi nejste sami. Nevíte proč to tak je a jak z toho ven? Přečtěte si našich 10 tipů, jak předejít podzimní depresi.

Je vůbec něco jako „podzimní“ deprese?

Ačkoli psychiatři termín „podzimní“ deprese neznají, my ostatní to známe moc dobře. Stejně jako asi 7% populace České republiky. No a podle odborníků je tento „sezónní výkyv nálady“ častější u žen. Z toho u žen od čtyřiceti plus. (Ale kdoví, kde se berou tyhle ty kategorie.) Zkracuje se den, budeme vstávat do tmy a půjdeme za tmy spát. K tomu déšť, mlha, bláto. Se změnou délky dne se nám zhoršuje nálada. A tak nějak ztrácíme chuť do života, cítíme se unavení. Ne a ne se donutit k nějaké aktivitě. Také se špatně se soustředíme. Jsme podráždění, jsme v napětí, někdy máme až úzkostné stavy.

Deset tipů jak skoncovat s podzimní depresí COSMOS®MEDICINAL

Podzim 2020

tip 01 SVĚTLO

Právě úbytek světla způsobuje většinu těchto našich obtíží. Střídání světla a tmy je důležitý cyklus, který souvisí s uvolňováním melatoninu, který ovládá naše vnitřní hodiny. Takže světlo musíte doplnit světlo v domácích podmínkách. Jedno stropní osvětlení v tomto období nestačí. Nasviťte místnosti více zdroji světla. Podle podmínek u Vás se nad tím zamyslete a uvidíte, že to půjde. Navíc žijeme v době úsporných světelných zdrojů, takže tady opravdu neušetříte.

tip 02 SVOJE AKTIVITY PLÁNUJTE ALE JEN ODSUD POSUD

Připadáte si, že „do vás nic není“. Úplně bez energie. Zdá se Vám, že jste nevýkonní a že se nemůžete na nic soustředit. Jakože nemáte chuť cokoli dělat. Tak si zkuste něco naplánovat. Něco, co uděláte zítra nebo v nejbližším týdnu. Ale pozor! Plánujte jen jednotlivé jednoduché činnosti. Něco, co je reálné, že opravdu uděláte. Žádná přemrštěné cíle a „projekty budoucnosti“. Uvidíte, že budete mít radost i z malých splněných cílů a předejdete sebeobviňování.

tip 03 ODPOČINEK A SPÁNEK

Buďte na sebe vlídní. Dopřejte si zdravý a klidný spánek. Poslouchejte vaše tělo. Více odpočívejte a snažte se čerpat energii z pozitivních zdrojů. Najdete je všude kolem sebe. pro někoho je to pohyb, pro jiného dobrá knížka, napínavý film, setkání s přáteli. A hlavně co možná nejvíce zábavy.

tip 04 ZÁBAVA A RADOST

Tak to je vlastně tip na všechny projevy „podzimní“ deprese. A zase, zábava je pro každého něco jiného. Nejen dobrá knížka, ale hlavně posezení s přáteli. Dobré jídlo a podle chuti sklenka vína nebo něčeho jiného. A udělejte si radost. A jestliže patříte mezi lepší, ale citlivější polovinu lidstva, tak si rozhodně hned udělejte si radost – kupte si něco na sebe.

tip 05 POHYB

No pohyb to je také zábava a radost. Musí být. Jinak Vám nepomůže. Ale asi právě naopak. Bavte se sportem. Fyzická zátěž ano, ale poslouchejte dobře svoje tělo. A svoje limity poznáte právě jenom tím, když se budete při fyzické námaze dobře bavit. Nepřiměřená zátěž naopak může přivodit nevratné obtíže, které se mohou ale projevit mnohem později. A jsme zase u toho přiměřeně, přiměřeně – někdo procházku, jiný kilometry na houbách, někdo zahradničí, jiný zlézá „himalájské“ vrcholy.

tip 06 OVOCE A ZELENINA

A pozor na podzim a v zimě taky někdy přichází zvýšená chuť k jídlu. Vlastně chuť na sladké. A to se nám moc nehodí. Hmotnost chceme udržet na uzdě. Takže čokoládku jen tu hodně tmavou a s málem cukru. Důležité jsou vitamíny a ty najdete hlavně v ovoci a zelenině. Takže přidejte, přidejte…i tu vlákninu.

tip 07 UDRŽUJ POUTA S NEJBLIŽŠÍMI

Věnujte se prohlubování pout s Vašimi nejbližšími. Takže hlavně s partnery. Už proto, že bylo mnohokrát vědecky ověřeno, že spokojené partnerské soužití ochraňuje zdraví a má vliv na na délku života. Takže s chutí do toho. Pokud jste náhodou momentálně „single“, tak věnujte svoji energii změně. A opět pozor, depresivní příznaky způsobené s úbytkem světla patří i snížené libido. Takže opatrně. No a na závěr je třeba dodat, že náš výkyv nálady může partnera naopak i k depresi dovést.

tip 08 UDRŽUJ VZTAHY S PŘÁTELI

Přesto, že byste nejradši nikoho ani neviděli, že máte pocit nechuti setkávat se s jinými lidmi, že se Vám snad ani nechce vyjít z domu nebo bytu, zkuste to. Setkání a posezení s přáteli je to nejlepší co pro sebe můžete v tomto období udělat. Já vím, že se Vám do toho tak nějak ani nechce. Ale vím také, že po setkání s příteli budete opravdu rádi a budete se cítit mnohem lépe a vyrovnaněji.

tip 09 ROVNOVÁHU UDRŽOVAT

Nedělejte ze života drama. Žijeme jen jednou a co se stalo už nenapravíme. Užívejte si přítomnosti. Nenechte se ničím rozhodit. Omezte přísun „špatných“ zpráv. Obavy ze situace s COVID 19 přenechte druhým. Vnímejte to jenom tak, okrajově. Problémy byly i před COVID 19 a budou i po něm. Hlavně se nenechte rozhodit blížícími Vánocemi. Ignorujte reklamy a obchodní centra. Předsevzetí pro tento rok – přípravy na Vánoce mi letos další energii neseberou.

tip 10 PODZIM JE KRÁSNÝ

Přestaňme si pořád stěžovat. Žádná tma, mlha, déšť, bláto a plískanice na nás nemají. My to dáme. Barvy podzimu jsou úžasné. V dlouhých pošmourných večerech je skryta zvláštní krása. Naučme se tuto krásu vnímat.  Po zimě přece přijde jaro a stromy a kytky zase pokvetou. My, co už jsme něco prožili, víme, že podzim je stejně krásný tak jako podzim života. Jako život sám. Mysleme vždy jen na to dobré. A teď, když už jsme nad věcí, tak buďme tolerantní mladším. Byli jsme také nervózní a chtěli jsme všechno hned….

Přeji pevné zdraví a ze všeho jen to dobré!

© COSMOS s.r.o., All rights reserved

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00 
COSMOS®MEDICINAL
Nezávisle ověřeno
15 recenze